Výskumníci pripravili receptúry bezlepkových chlebov s prídavkom huby aj cvrčkovej múky
21.11.2024Na univerzite prírodných vied v poľskom Lubline sa 20. a 21. novembra konalo projektové stretnutie zamerané na jedlý hmyz a huby ako perspektívne alternatívne suroviny pre potravinársky priemysel.
Cieľom spoločného projektu odborníkov Ústavu potravinárstva a Výskumného centra AgroBioTech SPU v Nitre a univerzity v Lubline je analýza vybraných druhov jedlého hmyzu a medicinálnych húb. Následne na základe dosiahnutých výsledkov navrhnú receptúry výrobkov obohatených o tieto perspektívne alternatívne suroviny. Konkrétne ide o receptúry bezlepkových chlebov.
„Na stretnutí sme diskutovali o dosiahnutých výsledkoch, keďže plynie prvý rok realizácie projektu. Počas uplynulého obdobia boli pripravené a zhodnotené modelové bezlepkové chleby s prídavkom svrčkovej múky a chleby s prídavkom huby ryšavec šikmý, a to po stránke nutričnej i senzorickej,“ informovala účastníčka projektového stretnutia doktorka Eva Ivanišová. Dodala, že spolu s kolegyňou doktorkou Annou Kolesárovou mali zároveň možnosť oboznámiť sa vybavením moderných laboratórií, diskutovať o možnostiach analýz na jednotlivých pracoviskách, nadviazať nové kontakty a naplánovať analýzy na ďalší rok riešenia projektu.
Bilaterálne projekty poskytujú vynikajúcu príležitosť na sieťovanie odborníkov z rôznych technologických oblastí. To môže viesť k získaniu komplexných výsledkov, ktoré budú lepšie publikované v impaktovaných časopisoch, ako aj k tvorbe receptúr inovatívnych produktov vhodných na aplikáciu v potravinárskej praxi. Zároveň poskytujú príležitosť diskutovať o aktuálnych témach, ktoré môžu byť predmetom budúcich projektov, skonštatovala Ivanišová.