Vynovený Bufet pod aulou je v plnej prevádzke. Čerstvé dobroty tu pripravujú aj študenti v rámci praxe
14.03.2022Už takmer rok je v prevádzke zrekonštruovaný univerzitný Bufet pod aulou. Dištančné vzdelávanie a home office spôsobili, že väčšinu obdobia fungoval v obmedzenom režime. Od marca sa však priestory univerzity zaplnili študentmi a v bufete majú od rána plné ruky práce.
Oslovili sme vedúcu Útvaru univerzitných služieb Ing. Máriu Holovičovú, PhD., ktorá zodpovedá za jeho prevádzku.
„S rekonštrukciou priestorov pôvodného bufetu sme začali počas leta v roku 2020. Bola vymenená dlažba, obklady, pribudli nové pracovné dosky a rekonštrukciou prešlo aj bočné „barové“ sedenie. Na jeseň boli všetky práce hotové,“ informovala Ing. Holovičová. Do bufetu zakúpili nové gastrozariadenia, ktoré navrhla firma zaoberajúca sa návrhom a vybavením gastroprevádzok. „Moderné zariadenia, ktoré tu máme, spĺňajú všetky štandardy a nariadenia,“ vysvetlila. Po úspešnej rekonštrukcii prijali do bufetu nového zamestnanca – prevádzkara, s praxou z gastroprevádzok. „Pôvodne plánovaný termín otvorenia nám však neustále posúvala pandémia. Napokon, od 1. júla 2021 začal bufet fungovať, aj keď iba v obmedzenom režime,“ zdôraznila vedúca Útvaru univerzitných služieb.
Dnes je situácia iná a študenti a zamestnanci môžu naplno oceniť bohatý sortiment ponúkaných výrobkov, najmä tých čerstvo vyrábaných. Na ich príprave sa podieľajú študentky a študenti študijného programu výživa ľudí na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov a študijného programu potraviny a technológie v gastronómii na Fakulte biotechnológie a potravinárstva. „Pracujú tu v rámci odbornej praxe. Pod dozorom prevádzkara pomáhajú pri príprave studených jedál, zapájajú sa do fungovania prevádzky a oboznamujú sa so základnými požiadavkami, určenými pre tento typ prevádzky,“ vysvetlila Ing. Mária Holovičová, PhD.
Spokojnosť neskrýval ani prevádzkar bufetu Martin Bóna. „Ráno pripravujeme čerstvé obložené kajzerky a domáce raňajkové kaše. Najobľúbenejšie sú s príchuťou lesného ovocia a pridali sme aj variant s mangom,“ prezradil. „V ponuke máme tiež vlastné čerstvé šaláty - s tuniakom, fetou, mangom alebo cícerové pomazánky tzv. hummus so sušenými rajčinami alebo červenou repou. Všetko sa snažíme pripravovať bez cukru a pridaných chemických látok a konzervantov,“ dodal Martin Bóna. Ak je to možné, suroviny na výrobu produktov objednávajú od lokálnych dodávateľov. Dôkazom je napríklad aj čerstvo pražená káva, ktorú dovážajú z pražiarne kúsok od Nitry.
Sortiment ponúkaných produktov sa snažia neustále rozširovať. „Plánujeme možnosť objednania chlebíčkov, kanapiek či studených mís na rôzne príležitosti, napríklad na štátnice,“ povedala Ing. Mária Holovičová. „Máme dohodnutú spoluprácu s Botanickou záhradou SPU, takže čoskoro si záujemcovia budú môcť priamo v bufete kúpiť zeleninu a ovocie, dopestované v botanickej záhrade. Keďže Bufet pod aulou je súčasťou nášho Útvaru univerzitných služieb, privítame všetky nápady a námety na zlepšenie alebo rozšírenie sortimentu. Bufet je náš – pre nás – pre zamestnancov a študentov SPU,“ zdôraznila Ing. Mária Holovičová.
Bufet pod aulou je otvorený každý pracovný deň od 7.15 do 13.30 h.