V Botanickej záhrade SPU po druhýkrát ožil festival Medokvet
08.06.2024Viac ako 30 regionálnych vystavovateľov a univerzitných pracovísk sa zišlo 8. júna na festivale Medokvet. Po minuloročnom úspešnom podujatí ho po už po druhýkrát zorganizovala Botanická záhrada Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
„Hlavnou ambíciou podujatia je prezentácia práce Botanickej záhrady, filozofie SPU ako Zelenej univerzity a jej pracovísk, ako aj neformálnym spôsobom sprístupniť verejnosti odbornú problematiku. Tento rok sme zvolili tému súvisiacu s ochranou životného prostredia, klimatickou zmenou, potrebou zelene v mestských sídlach. V nadväznosti na túto problematiku rezonuje nevyhnutnosť podpory pre včely a všetky opeľovače. Aj preto sme jednotlivé aktivity podujatia zamerali najmä na produkciu regionálnych potravín, životné prostredie a význam opeľovačov v krajine,“ uviedla riaditeľka Botanickej záhrady SPU Alica Beňová.
V tradičnom mestečku lokálni remeselníci a producenti potravín prezentovali svoje výrobky, gro produktov tvorili včelárske výrobky a zdravé potraviny. Do povedomia sa dostávajú aj jednotlivé pracoviská univerzity.
Výskumné centrum AgroBioTech zaujalo excelentnými špeciálnymi potravinovými výrobkami a degustáciou orgovánového sirupu a piva z experimentálneho pivovaru. „Návštevníci mohli ochutnať experimentálne vzorky niekoľkých typov sušienok, napríklad vegánskych, bezlepkových alebo nejakým spôsobom obohatených, tiež zeleninové chipsy s nižším obsahom tuku, džemy a pyré. Prezentovali sme výrobky, ktoré chceme produkovať aj oficiálne v rámci Potravinového inkubátora, to znamená, že budú predajné. Zároveň sme si robili prieskum, o aké výrobky by bol najväčší záujem, aby ich bolo efektívne produkovať,“ povedal odborný pracovník Výskumného centra AgroBioTech Dušan Straka.
Záujemcovia si mohli vyskúšať aj meranie telesnej kompozície pomocou prístroja InBody S10 a krvného tlaku, ktoré pripravil Ústav výživy a genomiky Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov. Docentka Martina Gažarová poskytovala i cenné rady vo výžive.
Fakulta ekonomiky a manažmentu prezentovala prístroj využívajúci umelú inteligenciu, ktorý zhodnocoval spotrebiteľské vnímanie návštevníkov a ich emócie v priestore pomocou elektronického snímača. Kreatívne centrum predstavilo letové ukážky dronov s použitím leteckej fotogrametrie. Vydavateľstvo SPU prinieslo knihy s tematikou včelárstva a životného prostredia. Botanická záhrada sa postarala o workshop tvorby machových obrazov, ukážky floristiky a montessori dielničky zamerané na včely, opeľovače a botanické témy. Jej stánok ponúkol aranžmány z vlastnej produkcie, prebytky rastlín a byliniek. V neposlednom rade lákala degustácia vína z produkcie Vysokoškolského poľnohospodárskeho podniku.
V panelovej diskusii odborníci z Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva, autorizovaní krajinní architekti, odborníci zo Správy verejnej zelene v Bratislave a arboristi rozoberali dôležité témy týkajúce sa zmeny klímy a potreby zelene v meste.
Kultúrny program dňa spestrili zoboristi, Sokoliari svätého Svorada SPU, ako aj športovci z Centra univerzitného športu, ktorí ponúkli zaujímavé športové ukážky. Malí i veľkí návštevníci sa mohli zapojiť do zážitkových a edukatívnych workshopov a tvorivých dielní.
Reakcie návštevníkov na podujatie boli už tradične veľmi priaznivé. Pani Monika žije v Nitre už dvanásť rokov. Botanickú záhradu pozná veľmi dobre, pravidelne sem chodí so svojimi deťmi. „Na Medokvete sme boli aj minulý rok, je to veľmi dobrá akcia. Takéto podujatia by som uvítala aj častejšie,“ povedala. Rodinka sa zapojila aj do workshopov, užili si krásne udržiavanú Botanickú záhradu. „Ochutnali sme aj zaujímavé výrobky z univerzitného výskumného centra a už teraz sa teším, keď bude mať SPU v predaji cviklové chipsy, ktoré mi mimoriadne chutili,“ dodala mladá mamička.
Reportáž z festivalu MEDOKVET 2024(video Študentské mediálne centrum SPU)