Študentská vedecká konferencia na SPU vytvorila priestor pre mladých výskumníkov
14.04.2025
Na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre sa 10. apríla konal univerzitný deň študentskej vedeckej činnosti. Zapojili sa do neho študenti všetkých troch stupňov štúdia. Podujatie ponúklo príležitosť aj študentom stredných škôl predstaviť svoje prvé kroky vo vedeckej činnosti.
SPU organizuje študentskú vedeckú konferenciu takmer tri desiatky rokov. Cieľom konferencie je podporovať aktivity, ktoré prehlbujú vzťah študentov k vedeckému poznaniu a vytvoriť vhodné prostredie pre študentov na prezentáciu výsledkov svojej vedeckej odbornej činnosti. Organizuje sa v oblastiach študijných odborov, v ktorých sa uskutočňuje vysokoškolské štúdium v akreditovaných študijných programoch.
Na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov sa súťažilo v dvoch sekciách: Rastlinná a živočíšna produkcia, Výživa ľudí a zvierat. Svoje práce prezentovalo 19 študentov prvého a druhého stupňa štúdia. Dvaja z nich boli z Indie, na FAPZ sú práve na pracovnej stáži. Konferencia mala súťažný charakter a po ukončení rokovania v jednotlivých sekciách boli ocenené tri najlepšie práce. Zároveň sa na hodnotení podieľali aj samotní študenti, ktorí medzi sebou v každej sekcii vybrali jedného, ktorý bol ocenený Študentskou cenou.
Na Fakulte biotechnológie a potravinárstva so svojimi prácami vystúpilo 34 študentov. Okrem študentov z FBP sa konferencie zúčastnili aj štyria zahraniční študenti z Ghany, Indie, Egypta a Ugandy študujúci na FBP rámci Erasmus Mundus program Danube AgriFood Master, jeden študent z Univerzity v Debrecéne, dvaja študenti z Vysokého učení technického v Brne, jeden študent z Masarykovej univerzity v Brne a z Univerzity Komenského z Bratislavy. Zapojili sa aj šiesti stredoškoláci z Piaristického gymnázia sv. Jozefa Kalazanského v Nitre, Strednej priemyselnej školy potravinárskej v Nitre a zo Spojenej školy Samuela Mikovíniho v Banskej Štiavnici. Výsledky svojich prác prezentovali v štyroch sekciách: Kontrola a bezpečnosť potravového reťazca a Inovácie a trendy v technológií potravín, Aplikovaná biológia a Biotechnológie, Prezentácia prác študentov stredných škôl.
Na Fakulte ekonomiky a manažmentu študenti prezentovali svoje práce v dvoch sekciách: Manažment a marketing, Ekonomika a financie. Spolu vystúpilo 13 študentov. V komisiách pôsobili aj odborníci z firiem CLA Slovakia a Amazon, s ktorými FEM dlhodobo spolupracuje. Tri najlepšie práce v každej sekcii získali finančné ocenenie.
Fakulta európskych štúdií a regionálneho rozvoja mala dve sekcie. Do prvej sekcie Regionálny rozvoj a politiky EÚ, rozvoj vidieka, cestovný ruch a udržateľný rozvoj (pre študentov I. a II. stupňa štúdia) sa zapojilo 11 študentov. Do sekcie Spoločná študentská vedecká konferencia doktorandov FEŠRR a FEM pre študentov III. stupňa štúdia, sa zapojilo sedem študentov.
Na Fakulte záhradníctva a krajinného inžinierstva pracovali tri komisie podľa jednotlivých študijných programov: záhradníctvo, krajinné inžinierstvo, krajinná a záhradná architektúra. Na konferencii vystúpilo spolu 33 študentov zo všetkých troch stupňov štúdia. Každý účastník dostal certifikát o účasti a malý darček vo forme propagačných predmetov. Víťazi jednotlivých sekcií získali aj finančnú odmenu.
Technická fakulta organizovala konferenciu s názvom Najnovšie trendy v poľnohospodárstve, strojárstve a odpadovom hospodárstve. Rokovanie prebiehalo v dvoch sekciách: Informačné technológie a strojárska technika, Dopravná a poľnohospodárska technika. Už tradične bola vytvorená aj sekcia pre stredné školy, v ktorej súťažili šiesti študenti zo stredných škôl v Nitre, Nových Zámkov a Partizánskeho. So svojimi prácami vystúpilo spolu 31 študentov. Víťazi každej sekcie získali ocenenie od Slovenskej zváračskej spoločnosti a absolútny víťaz získal ocenenie Zväzu vedecko-technickej spoločnosti. Študenti preukázali vo svojich prácach okrem vynikajúcich odborných vedomostí a zručností aj hlboké cítenie pre zelenú budúcnosť.
Každý zúčastnený študent si po ukončení rokovania v sekcii prevzal z rúk predsedu hodnotiacej komisie certifikát o účasti. Abstrakty príspevkov budú publikované v recenzovaných on-line zborníkoch abstraktov.