Študentov FBP zaujal inšpiratívny kávový workshop
18.10.2024Študenti Fakulty biotechnológie a potravinárstva študijného programu potraviny a technológie v gastronómii sa 17. októbra zúčastnili na zážitkovom kávovom workshope.
V rámci kreatívneho programu v spoločnosti Veronia coffee v Trnave sa dozvedeli o histórii pestovania kávovníka, o druhoch kávovníka, pestovaní, spracovaní a príprave kávy. Navštívili aj prevádzku vrátane pražiarne a baliarne kávy. „Počas výkladu mali možnosť vidieť všetky časti kávovníka – listy, čerešne, zrná. Špeciálna časť bola venovaná baristike, kde pomocou názornej ukážky hostitelia predstavili správnu prípravu kávy – mletie, prípravu nápoja pomocou stroja, ale aj alternatívne prípravy,“ informovala vedúca exkurzie Eva Ivanišová.
Študenti sa oboznámili aj s prípravou mlieka, a to so správnou technikou napeňovania. Počas senzorickej analýzy vyskúšali jednotlivé druhy kávy – expresso, lungo, capuccino, pripravené správnym, ale aj nesprávnym spôsobom, aby boli schopní rozoznať kvalitu v kaviarňach. „Kvalitne pripravená káva má správnu teplotu, čiže nesmie popáliť jazyk. Musí mať správnu vôňu a chuť a čo je najdôležitejšie, nespôsobuje tráviace ťažkosti,“ povedala Ivanišová. Na záver študenti mali možnosť vidieť techniku latte art, čiže kreslenie do mliečnej peny.
Workshop sa konal v rámci predmetu nápoje a minoritné rastlinné produkty v gastronómii.