SPU zlepšuje kvalitu slovenského piva
17.07.2014Slovenská poľnohospodárska univerzita podporuje zvyšovanie kvality slovenského piva. Zhodli sa na tom zástupcovia univerzity na stretnutí so Slovenským združením výrobcov piva a sladu. V stredu 16. júla rektor SPU Dr.h.c. prof. Ing. Peter Bielik, PhD. privítal na pôde univerzity prezidentku združenia Mgr. Júliu Hurnú, PhD. a vice-prezidenta združenia a súčasne generálneho riaditeľa spoločnosti OSIVO, a.s., Ing. Rudolfa Zajaca.
Slovenská poľnohospodárska univerzita podporuje zvyšovanie kvality slovenského piva. Zhodli sa na tom zástupcovia univerzity na stretnutí so Slovenským združením výrobcov piva a sladu. V stredu 16. júla rektor SPU Dr.h.c. prof. Ing. Peter Bielik, PhD. privítal na pôde univerzity prezidentku združenia Mgr. Júliu Hurnú, PhD. a vice-prezidenta združenia a súčasne generálneho riaditeľa spoločnosti OSIVO, a.s., Ing. Rudolfa Zajaca.
Stretnutia sa zúčastnili aj ďalší zástupcovia a zástupkyne univerzity - prorektor SPU prof. Ing. Ján Gaduš, PhD., doc. Ing. Tatiana Bojňanská, CSc., vedúca Katedry skladovania a spracovania rastlinných produktov Fakulty biotechnológie a potravinárstva, doc. Ing. Juliana Molnárová, PhD. z Katedry rastlinnej výroby Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov, doc. Ing. Eva Hanáčková, PhD. z Katedry agrochémie a výživy rastlín Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov, Ing. Štefan Dráb, PhD. a Ing. Žigmund Tóth, PhD. z Katedry skladovania a spracovania rastlinných produktov Fakulty biotechnológie a potravinárstva.
Hostia diskutovali o pestovaní a optimálnej výžive sladovníckeho jačmeňa a o následnom zvyšovaní kvality tejto kľúčovej suroviny na výrobu piva. Ako zdôraznila Mgr. Júlia Hurná, PhD., kvalitné pivo sa rodí už na poli. Stretnutie bolo prvým dôležitým krokom k úspešnej spolupráci SPU a Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.
Hlavné ciele spolupráce spočívajú predovšetkým v užšom prepojení univerzity s pestovateľsko-výrobnými organizáciami, prehĺbení výskumu v oblasti pestovania sladovníckeho jačmeňa a hodnotenia jeho kvality, v spoločnom riešení aktuálnych problémov spojených s touto problematikou a publikovaní spoločných vedeckých prác, a v neposlednom rade v optimalizácii požiadaviek na vedomosti a skúsenosti absolventov univerzity z hľadiska ich úspešného uplatnenia v praxi.
Veľký potenciál univerzity spočíva v jej vedeckej kapacite a kvalitných výskumoch, vďaka čomu môže pomôcť zvýšiť kvalitu nielen jačmeňa, ale i finálneho produktu - piva. Dôležitou súčasťou univerzitného výskumu je projekt určený na vybudovanie výskumného centra AgroBioTech, ktoré bude komplexným výskumným, inovačným a kompetenčným regionálnym centrom zameraným na oblasti orientované na agrobiodiverzitu, technológie potravín, biotechnológie, bioenergiu. Súčasťou sú špecializované laboratóriá, vrátane experimentálneho pivovaru, laboratória nápojov a senzorického laboratória.
Laboratórny pivovar je konštrukčne prispôsobený na výrobu rôznych druhov piva a nadväzujú naň prístroje určené na hodnotenie kvality vstupných surovín aj finálneho produktu. Problematika výučby sladovníctva a pivovarníctva je okrem riadneho štúdia pokrytá aj akreditovaným kurzom v rámci celoživotného vzdelávania (Fakulta biotechnológie a potravinárstva), čo je určite prínosom pre rozširovanie teoretických vedomostí odborníkov z praxe. Špecializovaný kurz Sladovníctvo a pivovarníctvo doteraz úspešne absolvovalo 51 poslucháčov a ďalší záujemcovia budú mať možnosť vzdelávať sa už v najbližšom čase.