SPU vyvíja slané pochutiny pre adolescentov
02.11.2022Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre sa opäť podieľa na vývoji produktu spolu so spotrebiteľmi v rámci projektu EIT Food RIS Consumer Engagement Labs 2022.
Do projektu, ktorý je financovaný Európskym inovačným a technologickým inštitútom a koordinovaný Varšavskou univerzitou, je zapojených 15 adolescentov vo veku 15-19 rokov, 6 rodičov, ktorí majú deti vo veku 15-19 rokov a 7 starých rodičov s vnúčatami vo veku 15-19 rokov.
Na Slovensku je projekt realizovaný prostredníctvom Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre a Výskumného centra AgroBioTech. Projektové aktivity so spotrebiteľmi a zástupcami potravinárskej spoločnosti Pierre Baguette, s.r.o., vrátane kreatívnych úloh, sú realizované online.
Záverečné stretnutie v polovici novembra 2022 s účasťou potravinárskej spoločnosti, ktorá má za úlohu jeden nápad inovatívneho produktu navrhnutého spotrebiteľmi uviesť na trh, bude venované kľúčovým zisteniam projektu a prezentácii návrhov nových slaných pochutín.
Návrhy produktov s novou unikátnou receptúrou sú výživovo modifikované pre skupinu mladých ľudí a spĺňajú kľúčové atribúty vrátane podporného vplyvu na zdravie adolescentov, vyhovujúceho spôsobu konzumácie „ready-to-eat“ či preferovanej chute.
Z médií:
RTVS: https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/14026/365951#1231
TASR: https://www.teraz.sk/regiony/spu-vyvija-zdrave-slane-pochutiny-pre/671607-clanok.html
My Nitrianske noviny: https://mynitra.sme.sk/c/23067500/univerzita-v-nitre-sa-podiela-na-vyvoji-noveho-produktu-pre-tinedzerov-bude-slany-nie-bezlepkovy.html