Špičkoví americkí experti sa podelia o svoje skúsenosti s fungovaním potravinového inkubátora
24.06.2015Skúsení odborníci z LSU - prorektor prof. John Russin a riaditeľka potravinového inkubátora (LSU AgCenter Food Incubator) Gaye M. Sandoz, absolvujú od 24. júna na SPU v Nitre pracovný pobyt. Počas prvého dňa ich v sprievode poverenej riaditeľky Výskumného centra AgroBioTech doc. Ing. Tatiany Bojňanskej, CSc., prijal rektor SPU Dr.h.c. prof. Ing. Peter Bielik, PhD.
Skúsení odborníci z LSU - prorektor John Russin a riaditeľka potravinového inkubátora (LSU AgCenter Food Incubator) Gaye M. Sandoz, absolvujú od 24. júna na SPU v Nitre pracovný pobyt. Počas prvého dňa ich v sprievode poverenej riaditeľky Výskumného centra AgroBioTech doc. Ing. Tatiany Bojňanskej, CSc., prijal rektor SPU Dr.h.c. prof. Ing. Peter Bielik, PhD.
V rámci Výskumného centra AgroBioTech budú na SPU v Nitre pracovať špecializované laboratóriá aj ako akási technologická skladačka, ktorá na základe požiadaviek zadávateľov úloh aplikačných výstupov vytvorí potravinový inkubátor umožňujúci riešenie konkrétnych úloh. Vzhľadom na to, že takého prístupy sú na Slovensku zatiaľ nové - vybudovanie potravinového inkubátora v európskych podmienkach je úplnou novinkou - významnou mierou odborníkom SPU v Nitre pomôže zorientovať sa v tejto oblasti spolupráca s Louisianskou štátnou univerzitou v USA. Základ spolupráce medzi územne vzdialenými, avšak štrukturálne a vedeckovýskumným zameraním prepojenými inštitúciami – SPU a LSU, dalo podpísanie memoranda o spolupráci medzi predstaviteľmi inštitúcií v júli 2014 v Nitre.
Na LSU majú bohaté skúsenosti s výskumom v oblasti potravinárstva, samotný AgCenter má 125-ročnú históriu. „Prostredníctvom asi dva roky fungujúceho programu bolo vyrobených a umiestnených na trhu už viac ako 35 produktov. Dávame šancu napríklad začínajúcim, neskúseným podnikateľom alebo malým firmám, ktoré disponujú nízkym kapitálom, ale chcú začať vyrábať nejaký zaujímavý nový produkt. V našom inkubátore je možnosť vyrobiť ho v malom množstve a vyskúšať. V súčasnosti máme na listine viac ako 40 záujemcov, ktorí sa uchádzajú o naše rady a pomoc pri vývoji a výrobe nového produktu,“ hovorí J. Russin. Americkí odborníci priviezli aj vzorky niektorých produktov, vyvinutých v LSU AgCenter Food Incubator, ako napr. med s prídavkom cesnaku, cesnakový a jahodový ocot, avokádový dessing a ďalšie.
Rektor SPU prof. Peter Bielik vysoko oceňuje, že americkí experti budú nápomocní v riešení otázok a problémov spojených s aktívnou činnosťou takéhoto zariadenia na SPU v Nitre. „Zriadenie a prevádzkovanie potravinového inkubátora má veľký význam najmä z hľadiska rozvíjania inovačných procesov a vývoja nových potravinových produktov. Inovácia je spojená s aplikáciou nových poznatkov, nápadov a riešení, a to až na úroveň komerčnej zrelosti a ich presadenie sa na trhu. Našou snahou je previazať vedu, výskum a inovácie s podnikateľskou praxou, a tak zvýšiť konkurencieschopnosť regiónu.“
V rámci programu americkí odborníci navštívia viacero potravinárskych firiem na Slovensku. Ako povedal J. Russin, zaujímajú sa o to, aké sú na Slovensku podmienky pre malovýrobu, ako u nás funguje trh, vzťahy medzi dodávateľmi a odberateľmi a pod.