Rektorovi SPU predstavili nové publikácie o mlieku
18.04.2016Mlieko vo výžive ľudí je názov novej knihy, ktorú napísal Ing. Ján Keresteš a kolektív. Pred jej uvedením do života, ktoré sa bude konať 12. mája v priestoroch Spojenej školy v Nitre, ju autor predstavil a podaroval rektorovi SPU Dr.h.c. prof. Ing. Petrovi Bielikovi, PhD.
Mlieko vo výžive ľudí je názov novej knihy, ktorú napísal Ing. Ján Keresteš s kolektívom autorov. Pred jej uvedením do života, ktoré sa bude konať 12. mája v priestoroch Spojenej školy v Nitre, ju autor predstavil a podaroval rektorovi SPU Dr.h.c. prof. Ing. Petrovi Bielikovi, PhD.
Na stretnutí, ktoré sa konalo 19. apríla, rektorovi tiež podaroval novú dvojdielnu publikáciu Mlieko a mliečne výrobky prof. Ing. Jozef Golian, Dr., vedúci Katedry hygieny a bezpečnosti potravín FBP. Knihu napísal spolu s doc. MVDr. Júliusom Šnircom, CSc., zo spoločnosti Pharmagal Bio a kolektívom odborníkov z Výskumného ústavu mliekarského v Žiline, Univerzity T. Baťu v Zlíne a SPU v Nitre.
Na stretnutí bola prítomná aj prof. RNDr. Zdenka Gálová, CSc., prorektorka pre vzdelávaciu činnosť a ECTS, doc. Ing. Peter Ondrišík, PhD., dekan Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov a prof. Ing. Ján Tomáš, CSc., dekan Fakulty biotechnológie a potravinárstva.
„Spotreba mlieka a mliečnych výrobkov, najmä kyslomliečnych výrobkov a syrov, je spájaná so životnou úrovňou obyvateľstva, z dôvodu ich vplyvu na zdravotnú kondíciu obyvateľstva. Za posledných 25 rokov sa zdravotný stav obyvateľstva zhoršuje, až 51 % ľudí zomiera na kardiovaskulárne choroby, takmer 24 % na rakovinu, predpokladá sa, že v roku 2035 bude mať rakovinu hrubého čreva až 54 % obyvateľstva. Vysoká spotreba denaturovaných potravín má rozhodujúci vplyv na podiele novodobých chorôb ako sú alergie, najmä na potraviny. Ide o syndrómy výživovej politiky, prejavujúce sa v neustálom zvyšovaní hypertenzie, osteoporózy, obezity, diabetes mellitus 2. typu. Prevencia prostredníctvom konzumácie zdravých potravín je však osemkrát lacnejšia ako liečenie. Treba začať od potravín, respektíve od pôdy,“ povedal J. Keresteš. Mlieko sa nedá ničím nahradiť. „V mlieku a mliečnych výrobkoch sú mastné kyseliny, ktoré v zažívacom trakte podporujú činnosť mikroorganizmov. Tie blahodarne pôsobia predovšetkým v hrubom čreve. Najlepšia mliečna výživa je tepelne neošetrené mlieko a fermentované výrobky, ako sú jogurty, tvarohy a syry.“ Autor zdôraznil, že výroba mlieka je priamo spätá s využitím lúk a pasienkov. Po výživovej stránke najlepšie mlieka sú produkované z pastevného obdobia dobytka na lúkach a pasienkoch. „Dnešná vysoká mliečna úžitkovosť 10 až 12-tisíc litrov na dojnicu a rok mení celý spôsob výživy dobytka, a tým aj využiteľnosť mlieka na výrobu syrov s neustálym úbytkom hlavne mikroelementov, ale aj mnohých bioaktívnych látok. V úvahách o ďalšom napredovaní spotreby mlieka a mliečnych výrobkov sa treba zamerať na technologické, chovateľské, plemenárske a veterinárne zmeny.“
Ako J. Keresteš uviedol k obsahu vyše 600-stranovej knihy rozdelenej do 14 kapitol, prvá časť je venovaná histórii mliekarského priemyslu, trhu s mliekom, spotrebe potravín v SR, druhá histórii chovu dobytka, kôz a oviec na Slovensku, chovateľským podmienkam a ich vplyvu na kvalitu mlieka. Nemalú pozornosť autori venujú produkcii a nutričnej hodnote mledziva a materského mlieka, významu vody ako základu života. Tretia časť sa zaoberá základným ošetrením mlieka, mikrobiológiou, probiotikami vo vzťahu k liečbe potravinových alergií, bioaktívnymi látkami, legislatívnymi a hygienickými požiadavkami na spracovanie mlieka. Významnú časť knihy tvoria technologické postupy výroby syrov. Záver knihy odkazuje na vývoj poľnohospodárskeho školstva na Slovensku, históriu vzniku teórie modernej výživy a návrh opatrení na rozvoj vidieka do roku 2020.
„Je veľmi dôležité, aby sme nežili v klame, z marketingovej preferencie, často z nepodložených faktov. Nové odborné publikácie vnesú svetlo do uvedenej problematiky,“ zdôraznil význam predstavených kníh a ich prínos pre vzdelávanie a popularizáciu uvedenej tematiky rektor SPU prof. Peter Bielik. Zároveň zablahoželal autorom k vytvoreniu hodnotných diel a poprial im, aby boli aj naďalej tvoriví a využívali zázemie svojej alma mater.
Ing. Ján Keresteš je absolventom Vysokej školy poľnohospodárskej v Nitre. Je autorom mnohých odborných publikácií (Syrárstvo na Slovensku, história a technológie, Syry - výživa a zdravie, Mliekarstvo a syrárstvo na strednom Slovensku, Ovčiarstvo na Slovensku – história a technológie a i.), patentov (stroja na výrobu pareníc, mechanizovaného zberu maku, výroby tavených plátkových syrov, mrazených smotanových krémov) a noriem. Je nositeľom zlatej medaily Svetovej organizácie duševného vlastníctva.