Potravinový inkubátor SPU sa prezentoval na Nitrianskych hodoch a dožinkoch
18.08.2025
Potravinový inkubátor SPU sa počas víkendu 16. – 17. augusta úspešne prezentoval na mestskom podujatí Nitrianske hody a dožinky, ktoré sa konalo na Svätoplukovom námestí a na pešej zóne.
Išlo o prvé mimouniverzitné podujatie, na ktorom si mohla verejnosť kúpiť výrobky z Potravinového inkubátora, ktorý patrí pod Výskumné centrum AgroBioTech. Zároveň sa záujemcovia mohli dozvedieť viac o prvej univerzitnej značke potravín na Slovensku. V ponuke boli rôzne druhy zeleninových čipsov a čajov. Potravinový inkubátor SPU zastupovali doktor Michal Mihaľa, doktor Denis Bažány a bakalárka Lenka Zaťková.
„Záujem o naše produkty bol veľmi pozitívny. Ľudí oslovila myšlienka inovatívnych a zdravších alternatív k bežným pochutinám. Zeleninové čipsy zaujali nielen svojou chuťou, ale aj tým, že ide o výrobky s pôvodom z výskumného a univerzitného prostredia,“ priblížil M. Mihaľ. Ako ďalej dodal, mnohí návštevníci sa pýtali na spôsob výroby a ocenili, že ide o produkty s pridanou hodnotou – spájajúce tradíciu s modernými prístupmi k spracovaniu potravín. „Pre nás je to povzbudenie, že tento typ inovácií má svoje miesto na trhu aj medzi bežnými spotrebiteľmi,“ poukázal.
Zeleninové čipsy sú výživnejšie a zdravšie ako bežné zemiakové čipsy. Obsahujú menej tuku, je v nich viac vitamínov, minerálov a vlákniny. Potravinový inkubátor SPU využíva na ich prípravu sušenie a nie fritovanie, čiže zelenina nepríde do kontaktu s vysokou teplotou a tepelne upraveným olejom. Chrumkavosť je dosiahnutá špeciálnou technológiou. Čipsy aj čaje sa predávajú v univerzitnom Bufete pod aulou.
SPU v Nitre bola súčasťou súťaže Naj chlebík 2025
Súčasťou podujatia bola aj tradičná súťaž Naj chlebík 2025. Univerzitu v odbornej porote zastupoval Jakub Pagáč z Výskumného centra AgroBioTech SPU v Nitre. Súťažiaci z radov neprofesionálnych pekárov predstavili svoje domáce chlebíky, ktoré odborná porota hodnotila podľa vzhľadu, vône, chuti, štruktúry a originality. Okrem zástupcu SPU v Nitre boli členmi poroty aj zástupcovia Remeselnej pekárne ROH a Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra v Nitre.
Účasť SPU v Nitre na tomto podujatí podčiarkuje význam tradičných remesiel a ich prepojenie s vedeckovýskumnou činnosťou univerzity, ktorá podporuje udržateľné poľnohospodárstvo, spracovanie surovín a inovácie v potravinárstve. Víťazom sa stal čierny kváskový chlieb so sezamom, ktorý upiekla pani Slávka Bernáthová. Jej chlieb zaujal porotu jedinečnou kombináciou chutí, bohatou vôňou a krásnou prezentáciou. Práve tento kúsok si právom odniesol titul Naj chlebík. Súťaž Naj chlebík priniesla skvelú atmosféru a pripomenula tradičné hodnoty. Potvrdila, že domáci chlieb môže byť nielen tradičný, ale aj originálny umelecký kúsok.