O ďalších možnostiach rozvoja vzťahov s talianskymi inštitúciami a univerzitami
13.05.2015Prezentovať myšlienky o možnostiach spolupráce bol cieľ návštevy Dr. Luigi Stefaniniho, šéfa konzultačno-poradenskej firmy pre oblasť poľnohospodárstva, potravinárstva a výživy v talianskom meste Piacenza, na pôde Nitry.
Prezentovať myšlienky o možnostiach spolupráce bol cieľ návštevy Dr. Luigi Stefaniniho, šéfa konzultačno-poradenskej firmy pre oblasť poľnohospodárstva, potravinárstva a výživy v talianskom meste Piacenza, na pôde Nitry. Po stretnutí s primátorom Nitry J. Dvončom, riaditeľkou Agroinštitútu M. Debrecéniovou, zástupcami Agentúry pre rozvoj vidieka, Výstaviska Agrokomplex, ale aj štátnou tajomníčkou MPaRV SR prof. M. Lacko-Bartošovou sa z iniciatívy Dr. Stefaniniho 13. mája uskutočnilo aj stretnutie na rektoráte SPU v Nitre. Hosťa v sprievode tlmočníčky PhDr. Mgr. Márie Járekovej – Fusi prijal rektor Dr.h.c. prof. Ing. Peter Bielik, PhD.
V úvode stretnutia Dr. L. Stefanini predstavil mesto Piacenza, nachádzajúce sa v poľnohospodárskej oblasti Emilia-Romagna, ako aj svoju činnosť. Ako sa vyjadril, počas svojej praxe spolupracoval s mnohými výskumnými centrami v oblasti poľnohospodárstva patriacimi pod Ministerstvo pôdohospodárstva Talianska a zahraničnými inštitúciami vo Francúzsku, Holandsku, Nemecku, ale aj na Slovensku. S Nitrou ho spája najmä niekoľkoročná spolupráca s Agroinštitútom, s ktorým bol v rokoch 2003 – 2005 zapojený do riešenia úspešného projektu zameraného na oblasť zvyšovania kvality mlieka a výroby syrov či projektu Life. „Mám záujem nadviazať a sprostredkovať aktívnu spoluprácu s ďalšími slovenskými inštitúciami pôsobiacimi v oblasti poľnohospodárstva, potravinárstva či výživy,“ povedal Dr. Stefanini. „Jednou z možností je nadviazanie spolupráce medzi Polytechnickou univerzitou v Miláne, ktorá má pobočky aj v Piacenze, prípadne Katolíckou univerzitou v Piacenze, na ktorej sú tiež študijné programy zamerané na poľnohospodárstvo, a SPU v Nitre. Kooperácia, aj v rámci partnerského konzorcia viacerých univerzít, by mohla smerovať do oblasti vedy a výskumu zameraného na chov, welfare a výživu hovädzieho dobytka, zachovanie biodiverzity, skúmanie vplyvu klimatických zmien, kontrolu kvality typických výrobkov, smerovanie budúcnosti poľnohospodárstva a pod., a rozvoja projektov na európskej báze.“
Rektor SPU iniciatívu uvítal. Ako uviedol, SPU má podpísané memorandá o spolupráci s viacerými talianskymi univerzitami a ďalšia slovensko-talianska spolupráca, prípadne aj v rámci konzorcia s Agroinštitútom, Výstaviskom Agrokomplex a pod., by mohla byť prínosom pre všetky strany. Priestor na prediskutovanie spolupráce sa otvára aj na medzinárodnom veľtrhu EXPO 2015 v Miláne, kde odborníci z SPU, ako súčasť národnej delegácie, v septembri organizujú workshop a posterové prezentácie na tému racionálna výživa, bezpečnosť a kontrola potravín, inovácie v poľnohospodársko-potravinárskom reťazci, potraviny pre lepší životný štýl, životné prostredie.