Na Ústave potravinárstva FBP hodnotili 64 vzoriek syrov
05.09.2025Na Ústave potravinárstva Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre sa 4. septembra konala súťaž syrov slovenských výrobcov. Cieľom hodnotenia vzoriek bolo poukázať na zistené nedostatky a tým vzdelávať producentov.
Do súťaže bolo prihlásených 64 vzoriek. Pochádzali od malých a stredných výrobcov z celého Slovenska. Najviac zastúpené bolo stredné a západné Slovensko, Liptov a Gemer. Súťaž v rámci 13. ročníka Memoriálu docenta Egona Gyarmathyho, nestora ovčiarstva a koziarstva, odborne viedol profesor Jozef Golian z Ústavu potravinárstva FBP.
Vzorky boli rozdelené do troch kategórií – kravské, kozie a ovčie syry, v rámci toho boli kategórie mäkké, čerstvé, tvrdé, polotvrdé, parené, údené a neúdené syry. Špeciálnymi boli vzorky kozieho syru s plesňou, syry typu Niva či svätokrížsky syr z PD Lovčica-Trubín. Na hodnotenie sa prijímali len syry z pasterizovaného mlieka a z prevádzok schválených Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR.
Tri hodnotiace komisie pozostávali najmä z odborníkov z praxe, medzi nimi bol nestor slovenského mliekarstva, bývalý riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline Karol Herian, odborník v oblasti potravinárskej výroby Ján Keresteš, ako aj mladší kolegovia z rôznych mliekarní a odborníci SPU v Nitre. Hodnotili chuť, vôňu, konzistenciu, pevnosť a povrch syra. U syrov, ktoré majú dierky, komisia hodnotila, či dierky nie sú spôsobené napríklad prítomnosťou koliformných baktérií.
„Hodnotiace komisie konštatovali, že kvalita a vlastnosti syrov sa neustále zvyšujú. Chuťové vlastnosti boli na vysokej úrovni, čo svedčí o dodržiavaní technologických postupov, podmienok zrenia a skladovania syrov. Zlepšilo sa aj označovanie syrov vrátane uvádzania povinných a dobrovoľných údajov na ich etiketách,“ uviedol J. Golian.
Na víťaznej priečke sa umiestnili tieto syry: parené syry neúdené – PD Lovčica-Trubín, parené syry údené – Farma Zlatý Vŕšok – Jozef Zvara, syry z ovčieho mlieka polotvrdé a tvrdé zrejúce – Farma pod Vtáčnikom, syry z ovčieho mlieka čerstvé – Gemerské ovečky, syry z ovčieho mlieka zrejúce (bryndza) – Gemerské ovečky, syry z kravského mlieka polotvrdé a tvrdé zrejúce syry – Pastier, s. r. o., syry z kravského mlieka čerstvé – Pastier, s. r. o., syry z kravského mlieka zrejúce mäkké a polomäkké – Agrotami Nitra.