FBP má prvých absolventov kurzu sladovníctvo a pivovarníctvo
23.03.2013Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre si v rámci celoživotného vzdelávania a na požiadanie praxe – Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska, dala akreditovať kurz sladovníctvo a pivovarníctvo. V dňoch 21. a 22. marca ho úspešne ukončilo 38 absolventov, ktorí majú záujem o rekvalifikáciu či podnikanie v tejto oblasti. Certifikát o absolvovaní kurzu si prevzali z rúk dekana FBP prof. Jána Tomáša.
Fakulta biotechnológie a potravinárstva (FBP) SPU v Nitre si v rámci celoživotného vzdelávania a na požiadanie praxe – Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska, dala akreditovať kurz sladovníctvo a pivovarníctvo. V dňoch 21. a 22. marca ho úspešne ukončilo 38 absolventov, ktorí majú záujem o rekvalifikáciu či podnikanie v tejto oblasti. Certifikát o absolvovaní kurzu si prevzali z rúk dekana FBP prof. Jána Tomáša.
Na odovzdávaní sa zúčastnila doc. Helena Frančáková, garantka špecializovaného kurzu a prodekanka FBP, Ing. Ladislav Kovács, zakladateľ pivovaru Kaltenecker a zástupca Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska a Žigmund Tóth z Katedry skladovania a spracovania rastlinných produktov.
Ako nás informovala doc. H. Frančáková, absolventi sa počas šesťtýždňového kurzu dozvedeli o požiadavkách na základné suroviny používané v sladovníctve a pivovarníctve, získali informácie o vlastnej technológii výroby piva, sanitácii a mikrobiológii. „Pre záujemcov, ktorí si chcú otvoriť živnosť v oblasti sladovníctva a pivovarníctva pripravuje FBP v septembri 2013 špecializovaný nadstavbový kurz v rozsahu 40 hodín. Jeho absolventi na základe absolvovania praxe získajú osvedčenie zo Slovenskej živnostenskej komory,“ uviedla prodekanka. Zároveň podotkla, že na Slovensku sa začínajú rozmáhať malé pivovary, v súčasnosti ich je 26 a každoročne pribúdajú ďalšie dva – tri. Takže spolupráca FBP s praxou v tejto oblasti je veľmi dôležitá. „Na fakulte učíme tiež predmet sladovníctvo a pivovarníctvo a univerzita má aj vlastný minipivovar, kde možno variť pivo. Takže kurz bol a aj v budúcnosti bude prepojený s praktickou činnosťou,“ povedala doc. Frančáková.
Jeden z prvých úspešných absolventov je aj Jozef Sládok z Detvy. Pracuje ako vedúci prepravy a vo voľnom čase sa spolu s priateľmi venuje výrobe piva už desať rokov. „Pivo vyrábame pre vlastnú spotrebu. Máme aj technologické zariadenie a využívame klasické technológie. Zameriavame sa aj na výrobu piva s prídavkami – bylinkami, čokoládou a podobne. Kurz mi dal mnoho nových vedomostí, ale vnímam ho ako prvý krok. Nevylučujem, že v budúcnosti si otvorím vlastný malý pivovar, preto plánujem prihlásiť sa aj na ďalšie štúdium,“ povedal J. Sládok.