Fakulta biotechnológie a potravinárstva pripravuje nové študijné programy
10.03.2025Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre v súčasnosti inovuje existujúce študijné programy a zároveň pracuje aj na tvorbe nových, a to v oblasti potravinárstva, biotechnológie a biológie.
Ako priblížil dekan FBP profesor Norbert Lukáč, nové študijné programy prispejú k tomu, aby bol absolvent lepšie pripravený na neustále sa meniace požiadavky praxe a našiel lepšie uplatnenie na trhu práce. „Zameriavame sa hlavne na študijný program potravinárstvo, kde dochádza k výrazným zmenám, ale aj na biotechnológie, kde sa chystáme vstupovať rôznymi modulmi,“ konkretizoval dekan.
Fakulta biotechnológie a potravinárstva vlani oslávila 22 rokov svojej existencie. Aktuálne na nej študuje približne 500 študentov a ako jediná fakulta na Slovensku ponúka študijný program bezpečnosť a kontrola potravín. Realizuje sa tu aj jedinečný medzinárodný študijný program Danube Agrifood Master (DAFM). „Vďaka tomuto programu k nám prichádzajú študenti z rôznych krajín sveta, ktorým zabezpečujeme výučbu na druhom stupni, ako aj riešenie záverečných prác v potravinárskej oblasti,“ povedal N. Lukáč.
FBP úzko prepája štúdium s praxou a má tiež veľmi bohatú vedecko-výskumnú činnosť. V roku 2024 sa riešilo na fakulte 17 VEGA projektov, 15 KEGA projektov, 17 projektov Agentúry pre podporu vedy a výskumu a 6 projektov Grantovej agentúry SPU. Popri týchto 55 národných projektoch sa rieši na fakulte aj 12 medzinárodných projektov. Fakulta sa vo svojej vedecko-výskumnej činnosti zaoberá okrem iného vývojom inovatívnych potravinárskych produktov, ktoré sú nutrične bohatšie ako bežné potraviny, alebo sú určené pre špeciálne skupiny konzumentov, napríklad športovcov či ľudí s rôznymi intoleranciami a alergiami. Priestor dostávajú aj netradičné ingrediencie a potraviny, ako je napríklad jedlé kvety či cvrčková múka.
Mnohé výskumy realizuje fakulta v spolupráci s univerzitným Výskumným centrom AgroBioTech. „Fakulta bola od začiatku zapojená do aktivít, ktoré sa riešili v rámci výskumného centra. Teší ma, že výskumné centrum je živým projektom a získava stále nové projekty - domáce, medzinárodné, ako aj v rámci kooperácie s firmami,“ vyzdvihol N. Lukáč.
Medzi najvýznamnejšie projekty, ktoré boli nedávno ukončené, patril projekt Drive4SIFood, v rámci ktorého vznikol Potravinový inkubátor SPU. Je to prvý potravinový inkubátor na Slovensku a v súčasnosti už dodáva prvé inovatívne a zdravé potraviny do univerzitného bufetu. Ďalším významným úspechom bol projekt NUKLEUS, ktorý bol zameraný na zvýšenie genetickej hodnoty, zdravia a úžitkovosti hovädzieho dobytka. Výsledky výskumu, ktorý realizovala Fakulta biotechnológie a potravinárstva v AgroBioTechu, už našli uplatnenie v praxi.
Viac sa dozviete v univerzitnom podcaste „Poď na zelenú!“ s dekanom FBP Norbertom Lukáčom, ktorý si môžete vypočuť tu:
https://open.spotify.com/episode/4KIChUWjWlQuHJoV3FQxit
https://www.youtube.com/watch?v=rx3TzCY1mUI