Demonštračnú záhradu SPU už pripravujú na jarné prebúdzanie
06.02.2024Odborníci postupne pripravujú Demonštračnú záhradu SPU na jarné prebúdzanie. Čo všetko by mali vo februári stihnúť a aké praktické skúsenosti tu nadobúdajú študenti, informoval gestor Demonštračnej záhrady Jakub Mankovecký.
V Demonštračnej záhrade Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa na ploche takmer desiatich hektárov sústreďuje široké spektrum poľných plodín, ovocných drevín, viniča a zelenín. Vzorkovnica obsahuje 80 rôznych ovocných druhov, vyše sto druhov zelenín a takmer 190 odrôd viniča hroznorodého. Ako povedal J. Mankovecký, v súčasnosti sa sústreďujú najmä na rez ovocných drevín a predjarný postrek.
„V predjarnom období venujeme pozornosť rezu ovocných drevín. Cieľom je vytvarovať pevnú kostru koruny stromu s rovnomerným rozložením konárov v priestore, zabezpečiť jej presvetlenie a vytvoriť optimálne podmienky pre skorý nástup stromu do rodivosti.“
Správnou realizáciou rezu je možné predísť viacerým, najmä hubovým, ochoreniam. „Veľmi dôležitá je aj likvidácia mumifikovaných plodov, tzv. múmií, ktoré sú zdrojom šírenia ochorení počas vegetácie a v prípade kontaktu s kôrou ovocného stromu vyvolávajú glejotok,“ vysvetľuje gestor. Pokiaľ ide o rez, obzvlášť náročné sú naň jadroviny - hrušky a jablone. Odborníci myslia aj na ochranu ovocných drevín a nepodceňujú ani predjarný postrek, ktorý je potrebné zrealizovať v prípade všetkých ovocných kultúr.
V chránených stanovištiach sa už v tomto mesiaci vysievajú prvé semená šalátov a priesad teplomilnej zeleniny, hlúbovej zeleniny i byliniek na predpestovanie do skleníkov.
„Už budúci mesiac bude patriť jari, tak dúfajme, že bude priaznivá a neprekvapí nás extrémnymi výkyvmi počasia,“ podotýka J. Mankovecký.
Cieľom Demonštračnej záhrady SPU je prezentovať študentom široké spektrum rastlinných druhov počas celého vegetačného obdobia. V praxi sa učia identifikovať sortiment zeleniny, jedlých kvetín, ale aj bylín a liečivých rastlín. Spoznávajú ovocné a okrasné dreviny, kŕmne a trávnikové druhy či poľné plodiny, učia sa nové technológie produkcie. Získavajú tiež skúsenosti pri obhospodarovaní včelstiev a spracovaní včelích produktov. V neposlednom rade nadobúdajú zručnosti pri práci s pôdou. Venujú sa chemickej analýze plodín dopestovaných v Demonštračnej záhrade SPU a zisťujú prítomnosť zdraviu prospešných látok, ale aj kontaminantov, ktoré vplývajú na zdravie konzumentov.