Deep Tech v potravinárskych technológiách
05.03.2024V rámci internacionalizácie vzdelávania a vedy na Slovensku podporila Slovenská akademická informačná agentúra (SAIA, n.o.) Anastasiiu Shevchenko, PhD., vedecko-pedagogickú pracovníčku Národnej univerzity potravinárskych technológií v Kyjeve.
Na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite strávila celý mesiac február, počas ktorého sa jej mentoringu ujala v rámci projektu DETECT! Mgr. Eva Kováčiková, PhD. Venovali sa výskumu v oblasti pekárenských technológií - od formulácie receptúr, cez analýzy biologicky aktívnych, či minerálnych látok, až po hodnotenie organoleptických vlastností. Všetko vďaka unikátnemu vybaveniu a podmienkam, ktoré im poskytlo Výskumné centrum AgroBioTech.
Konzorcium s názvom DETECT! – Deep Tech Creativity, do ktorého je zapojená aj Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, bolo vytvorené v rámci iniciatívy Európskeho inovačného a technologického inštitútu pre vysoké školy (EIT HEI). Za cieľ si kladie zvýšiť podnikateľské zručnosti študentov z vysokých škôl v deep tech odvetviach.