Chlieb je kreatívna potravina, dokazujú výskumníci Ústavu potravinárstva FBP
22.10.2024Chlieb je jednou z najstarších potravín, ktorá predstavuje základ výživovej pyramídy. Pozornosť inovatívnym smerovaniam vo výrobe chleba a dizajnovaniu receptúr sa dlhodobo venujú výskumníci Ústavu potravinárstva Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre.
Aj počas Dňa chleba 22. októbra na pôde univerzity prezentovali, že chlieb nie je fádna, ale plnohodnotná a kreatívna potravina.
„Chlieb a pečivo vo všeobecnosti, ale aj pekári, ktorí ho pečú, majú v kalendári medzinárodných sviatkov vymedzený vlastný deň, 16. október. Túto základnú potravinu, ktorej, žiaľ, spotreba u nás klesá, sme si chceli uctiť a pripravili sme univerzitné podujatie,“ uviedla vedúca organizačného tímu profesorka Tatiana Bojňanská z Ústavu potravinárstva FBP. V rámci podujatia sa so svojimi vzorkami chleba prezentovali komerčné, priemyselné aj remeselné pekárne. Samozrejme, nechýbali ani vzorky inovatívnych chlebov vyvinutých na vedeckých pracoviskách univerzity.
Ako povedala profesorka Bojňanská, inovatívne chleby výskumníci SPU pripravujú s nejakým nutričným benefitom pre organizmus a ich konzumácia má okrem sýtiacej funkcie aj zdravotnú. „Naše receptúry obsahujú určitý podiel vlákniny, biologicky cenných zložiek, ktoré nie sú liekmi v pravom slova zmysle, ale preventívne môžu mať pozitívny účinok. Intenzívne pracujeme na problematike intolerancií na lepok a laktózu, vyvíjame chlieb pre celiatikov,“ informovala odborníčka. Podotkla, že technologický proces výroby takéhoto chleba je oveľa zložitejší ako výroba klasického chleba s lepkom, keďže z receptúry musia vylúčiť lepok, ktorý zabezpečuje objem a pórovitosť chleba a nahradiť ho inými prídavkami. „Chleby s nutričnými benefitmi by mali konzumovať ľudia, ktorí majú nejaké začínajúce zdravotné problémy alebo fyziologické potreby,“ zdôraznila. Účastníci podujatia mali možnosť ochutnať napríklad chlieb s prídavkom cvikle, tekvicových semienok, orechmi, ale aj zložkami ako je kurkumín a ďalších cenných surovín.
V rámci podujatia sa konala aj súťaž chlebov. Záujemcovia z radov študentov a zamestnancov SPU, ako aj Strednej odbornej školy potravinárskej na Cabajskej ulici v Nitre a Strednej priemyselnej školy potravinárskej na Slančíkovej v Nitre, prihlásili 11 vzoriek chleba. Odborná komisia hodnotila celkový vzhľad a dojem z chleba, striedku, jej pórovitosť, pružnosť, vôňu a chuť, jej intenzitu a príjemnosť. Prvé a druhé miesto získali študenti FBP - Monika Frantová a Juraj Jugáš. Na tretej priečke sa umiestnila Alexandra Czaková, študentka FEŠRR, ktorá sa stala zároveň favoritkou laického hodnotenia študentov a zamestnancov univerzity.