AgroBioTech rozširuje spoluprácu so súkromným sektorom
26.07.2023Výskumné centrum AgroBioTech (ABT) Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre rozširuje spoluprácu so súkromným sektorom.
Rozbieha nové projekty, ktoré pretavia výsledky práce vedcov do praxe. Veľkým míľnikom bude Potravinový inkubátor, ktorý univerzita spustila v rámci projektu „Dopytovo-orientovaný výskum pre udržateľné a inovatívne potraviny, Drive4SIFood.“
Aktuálne sa realizuje v ABT projekt s Tatranskou likérkou, v rámci ktorého vedecko-výskumní pracovníci nastavujú trvanlivosť pripravovaného nízko alkoholického nápoja. Projekt s názvom „Inovácia výrobného procesu v spoločnosti Tatranská likérka s.r.o.“ bol podporený z eurofondov prostredníctvom ministerstva hospodárstva.
Ďalší nový projekt, ktorý je momentálne vo fáze hodnotenia, sa venuje vlašským orechom. Jeho predmetom je vývoj inovatívnych potravín na báze orechov, konkrétne nátierok. Ako uviedla riaditeľka Výskumného centra AgroBioTech Lucia Gabríny, „v minulosti sa na Slovensku pestovali vlašské orechy v hojnej miere, no v posledných rokoch sa im pestovatelia až tak nevenujú. Oslovila nás spoločnosť, ktorá je producentom vlašských orechov a vo svojom portfóliu má už niekoľko produktov. Robili sme pre túto spoločnosť analýzy a senzorické testovania a teraz spoločne pripravujeme projekt, ktorého výskumný zámer už bol v prvom kole schválený.“
Rovnako bol v prvom kole schválený aj nový projekt s Piešťanským pivovarom. Výskumné centrum ABT má vlastný experimentálny pivovar, mikrosladovňu a komplexný analyzér piva a v minulosti už spolupracovalo pri vývoji nových receptúr aj s veľkými pivovarmi. „Keď chcú pivovary priniesť nejakú novinku, potrebujú tisícky litrov na to, aby otestovali jednu várku. My tým, že máme akoby zmenšeninu priemyselného pivovaru, vieme navariť jednu várku s objemom 25 litrov, čiže vstupné náklady sú podstatne nižšie. Podobným spôsobom vieme pripraviť aj experimentálne vzorky sladu pre sladovne,“ priblížila L. Gabríny.
ABT spolupracuje so súkromným sektorom vo viacerých rovinách. Realizuje pre firmy analýzy, pomáha im s vývojom nového produktu alebo so zlepšením kvalitatívnych parametrov produktu. „Najviac využívané analýzy sú na chromatografoch, na ktorých sa stanovujú polyfenoly, chlorogénové kyseliny, katechíny či vitamíny, resp. aromatický profil vzorky. Vieme realizovať analýzy v rôznych vzorkách či už v pôde, cez rastline alebo aj v konkrétnej potravine, ktorú vyvinieme a vieme verifikovať senzoricky aj klinicky,“ vymenovala L. Gabríny. Veľmi žiadaná je aj analýza na prístroji ICP, na ktorom sa dajú určiť mikroprvky a makroprvky v živočíšnom a rastlinnom materiáli či pôde. „Máme konkrétnu spoluprácu s jednou firmou, ktorá vie na základe výsledkov našej analýzy vyhodnotiť, čo danej rastline chýba, kde a v ktorom čase treba zahnojiť,“ doplnila.