Päť odborníkov SPU je v rebríčku top slovenských vedcov s vysokým H-indexom
30.01.2024V januári 2024 bol na základe údajov Google Scholar zostavený rebríček slovenských vedcov s vysokým Hirschovým indexom.
V rebríčku 286 slovenských vedcov s kontom na Google Scholar a s H-indexom 30 a viac sa nachádzajú aj piati vedeckí pracovníci Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre: prof. Ing. Marián Brestič, CSc., (HI = 72), doc. Ing. Marek Živčák, PhD., (HI = 47), prof. MVDr. Peter Massányi DrSc., (HI = 43), prof. RNDr. Martin Bačkor, DrSc., (HI = 41) a prof. Ing. Miroslava Kačániová (HI = 38).
M. Brestič je vedúcim Ústavu rastlinných a environmentálnych vied Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov. Vo vedeckovýskumnej činnosti sa zameriava na ekofyziológiu rastlín, environmentálny stres rastlín, dopad klimatických extrémov na rastliny, nové metódy vo výskume rastlín, fenotypovanie plodín, využitie produktov sekundárneho metabolizmu v zlepšovaní produkcie a kvality rastlín, nanobiotechnológie.
M. Živčák je docentom na Ústave rastlinných a environmentálnych vied Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov. Vo vede a výskume sa venuje oblasti ekofyziológie a stresovej fyziológie plodín, problematike účinkov environmentálnych stresových faktorov na fotosyntetický aparát rastlín a aplikácie neinváznych metód v diagnostike funkčného stavu rastlín.
P. Massányi je vedúcim Ústavu aplikovanej biológie Fakulty biotechnológie a potravinárstva. Jeho vedeckovýskumná činnosť je zameraná na reprodukčnú toxikológiu, patofyziológiu, cytológiu a cytotoxikológiu v súvislosti s pôsobením environmentálnych faktorov na biologický systém.
M. Bačkor je profesorom na Ústave biotechnológie Fakulty biotechnológie a potravinárstva. Vo vedeckovýskumnej činnosti sa venuje interakcii rastlín s ťažkými kovmi, sekundárnemu metabolizmu rastlín a biológii rastlinných symbióz.
M. Kačániová je profesorkou na Ústave záhradníctva Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva. Vo svojej vedeckovýskumnej činnosti sa zameriava na mikrobiologickú analýzu potravín, vplyv biologicky účinných látok a prírodných látok so zameraním na mechanizmy účinku týchto látok na tráviacu sústavu zvierat v in vivo a in vitro podmienkach. Venuje sa aj výskumu antimikrobiálnej rezistencie baktérií vyizolovaných z potravín a antimikrobiálnej aktivite prírodných látok proti rôznym druhom mikroorganizmov.
Na fotografiách v poradí: M. Brestič, M. Živčák, P. Massányi, M. Bačkor, M. Kačániová
Zdroj: https://www.slovenskivedci.sk/